Update 23 maart 

Vandaag is besloten dat kappers, schoonheidsspecialisten nagelssalon en andere bedrijven in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging dicht moeten gaan. Dat is het officiële advies van de overheid, zo werd vandaag 23 maart om 19.00 tijdens de persconferentie verteld. Tot 6 april zullen zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen.

Waarom tot 6 april alle kappers. schoonheidsspecialisten en nagelsalons sluiten

Mark Rutte en zijn mede-minister kwamen vandaag bijeen voor een crissoverleg. Om stil te staan bij de actuele zaken rondom het corona virus. Mark Rutte waarschuwde nogmaals iedereen om anderhalve meter afstand te houden en om het corona virus vooral niet te onderschatten, ook niet wanneer je zelf geen ziekteverschijnselen hebben.

Algemene strekking was vandaag: De beperking van sociale contacten nog verder aanscherpen, om te voorkomen dat het zorgstelsel overbelast wordt. En om onze ouderen en kwetsbaren te beschermen.

Veel  Nagelsalon al gesloten. Nu allemaal

Het algemene advies van onze regering is: Ga zo min mogelijk naar buiten. Alleen naar buiten om in je levensbehoeften te voorzien. En daarbij altijd de anderhalve meter afstand bewarend.

Helaas betekent dat voor kappers, nagelsalon, schoonheidsspecialisten en anderen die een zogenaamd contactberoep beoefenen op het gebied van uiterlijke verzorging, dat zij het dringende advies krijgen om hun salon te sluiten. Zij mogen van de regering hun beroep niet meer uitoefenen in de salon of daarbuiten.

Eerder sloten sommige kappers en nagelsalon  hun zaak alvast, omdat het advies voor deze sector in het midden bleef. Zij wilden niet langer wachten en hun personeel en klanten in bescherming nemen.

Andere kappers ,nagelsalon, schoonheidsspecialisten zagen juist de aanknopingspunten om open te blijven, door afstand te houden, klanten één voor één te ontvangen en alle adviezen van het RIVM goed op te volgen. Discussiepunt bleef daarbij de vraag ‘hoe hou ik anderhalve meter afstand tijdens het coronavirus?’. Nu wordt duidelijk dat dit niet meer genoeg is, om verdere verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Waardoor nu echt alle salons dit advies om te sluiten ter harte zullen nemen.

Is sluiten nou een advies of een maatregel?

De woorden advies en “moeten sluiten” worden door elkaar gebruikt in de officiële persconferentie. Het komt erop neer dat je als salon niet gedwongen bent om je winkel te sluiten, dat is een advies. Maar als officiële maatregel geldt wel dat je geen contactberoepberoep meer mag uitoefenen. Dat zou in de praktijk betekenen dat je de salon enkel nog open houdt om bijvoorbeeld producten te verkopen, maar dat is voor veel salons geen reële optie.

Mag je na 6 april wel weer naar je favoriete salon?

Dat is het wel uitgangspunt. Sommige salons nemen nu al afspraken in ontvangst voor na 6 april. Maar er is geen 100% zekerheid hoe de situatie er voor staat op die datum. We gaan er met z’n allen, de regering voorop, vanuit dat we tegen die tijd het coronavirus onder controle hebben, door de strenge maatregelen in het land, of dat wij op dat moment in ieder geval meer weten over de snelheid waarmee het virus zich verspreidt.